5 Ocak 2015 Pazartesi

Güçsüz ama özgürüm?


Benim fikirlerimi değiştir, sorgula, sorgulat, zihnimde yeni pencereler aç, ufku görebilmem için yardım et bana. Tüm bu izinleri veriyorum sana, hatta istiyorum ve ümit ediyorum böyle olmasını. Bu dünyada milyarlarca insan var ve tek doğru yolun kafamdaki yol olduğuna inanacak kadar kibirli olmadım hiçbir zaman. Bu yüzden, bana kendi yolunu öğrettiğinde sana ancak minnet duyabilirim. Fakat bundan öncesinde bir isteğim daha var senden. Benim fikirlerimi de önemse. Sırf seninkilerden farklı diye bir çöp torbası gibi savurup atma onları, ben de en az senin kadar insanım. Söylediklerim, zihninde bir yol açmaya çalıştığında onları şiddetle durdurmaya kalkma ve böyle olduğunda öfkeyle sesini yükseltme ne olur. Eğer tartışmayı, iki kişiden birinin galip çıkmak zorunda olduğu kıyasıya bir yarışma olarak görüyorsan en başında anlat bunu bana. Ne dersen onaylar, kafamı sallar geçerim. Böylelikle koruyup gizlediğin, değişmesine asla izin vermediğin düşüncelerine dokunulduğu için duyduğun hayal kırıklığı seni yıpratmamış olur ve ben de sonucu değişmeyecek bir tartışma için boşu boşuna yorgun düşmemiş olurum. Daha da kötüsü, sırf bu yüzden birbirimizi incitebilme ihtimalimiz bile üzüyor beni.
Bir "düşünce", bir "insan"dan daha önemli olabilir mi? Bunu belki binlerce kez daha soracağım kendi kendime. Her defasında da yanıtsız kalacak. Bir gün, -doğru veya yanlış- bir cevap bulabilecek miyim bu soruya? Bazen sırf bu yanıtı bulabilmek için yaşadığımı düşünüyorum.
Her neyse... Güçsüz bir insan olduğumu anlamışsındır, sanıyorum.
 Fakat bu güçsüzlüğüm inançlarım olmadığından, fikirlerim kaypak bir zeminde savrulduğundan değil.
 Sen fikirlerini ve inançlarını kendi etrafına örüyorsun, yıkılmaz bir kale gibi. Bense fikirlerimin ve inançlarımın etrafına kendimi örüyorum.
Sen güvende ama tutsaksın.
Bense belki güçsüz ama özgürüm.
Böyle düşündüğüm için kınama beni. Güvende olmanın, özgürlükten daha önemli olduğunu ileri sürersen, bunu anlayabilirim çünkü. 
Ama sen de beni anlamaya çalış. Tıkılı kalamam, biliyorsun. Canım sıkıldığında, tüm inandıklarımı sırtlanıp, kaçıp gitmem gerek. Sırtımdakilere bakıp beni ötekileştirmeyen, beni ben olarak görüp, bana ben olduğum için değer verecek insanların olduğu bir yere. Yeri geldiğinde sırtımdakileri yüklenip, bana destek olacak insanların olduğu bir yere. 
Yıkılmaz bir kale inşa edip, içinde yaşıyor"muş" gibi yapamam, affet.

Pilozof




9 yorum:

  1. O kadar beğendim ki, her satırına tüm kalbimle katılıyorum. Emeğine sağlık.
    Maalesef günümüzde çoğu insan 'benim dediğim en doğrusudur' a kapılmışlar.
    Halbuki bilim adamları bile pekçok teoriden vazgeçip, böyle değilmiş diyorlar, mesela en küçük madde atom diye biliyorduk oysa şimdi stringler hatta mebranlar (isim aklımda yanlış kalmış olabilir google'a bakmaya üşendim:) olduğunu öğreniyoruz. Kimbilir belki 10 yıl sonra bambaşka şeyler bulacaklar...
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bildiğim en doğrusudur demek hem kendine hem etrafındakine zarar vermek demek bence. Dediğiniz gibi değişen o kadar çok şey var ki.
      Beğendiğinize çok sevindim ve yorumunuzla konuya katkıda bulunduğunuz için çok teşekkürler. Benden de çok sevgiler...

      Sil
  2. Kim incitti seni böyle bunları yazdıracak kadar:) Genelde öyle yapıyorlar evet. Sen yokmuşsun gibi, senin tek vazifen onların varlığına kafa sallamakmış gibi davranıyorlar. Ben öyle zamanlarda kibirli olabiliyorum, kötü bir özellik belki; ama değiştiremiyorum. Sanırım hayat değer gördüğün kadar değer ver felsefesini bana da benimsetti.... Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncinmesem de böyle insanlar için üzülüyorum çoğu zaman. Başka dünyaları yok saymaları acı geliyor.
      Galiba en iyisi dediğiniz felsefeyi benimsemek. Değer gördüğünden fazla değer verirsen eline üzülmekten başka bir şey gelmiyor..

      Sil
    2. Senin içi sakıncası yoksa bana sen der misin:) Ya da ben rahatsız ediyor saygısızlık gösteriyorsam lütfen beni ikaz et, ben sen demeyi bırakayım. Yakın hissettiğim için öyle yazıyorum.

      Sil
    3. Yorumu yazdıktan sonra fark ettim kusura bakma :( olur mu ne saygısızlığı çok memnun olurum..:)

      Sil
  3. merhabaaa :) blogunuzu masal yıldızının blog rehberinden buldum.Severek takibe aldım.Bende o rehberde hobi bloglarının içerisindeyim.Şuanda bir 'kış çekişi'm var sizleride beklerim..
    bibusdesign.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz :) ben de severek takibe aldım bloğunuzu.

      Sil
  4. Merhabalar blogunuzu blog keşif etkinliği sayesinde keşfettim :) çok güzel bir blogunuz var .Takipteyim benim bloguma da beklerim :)))
    http://tasarimkaravani.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil